NGCS - Ingatlan Kft. - 1138 Budapest, Váci út 186. +36306405435 info@ngcsingatlan.hu
Infrafűtés bemutatása

Az infravörös sugárzáson alapuló fűtési rendszerek az elektromos áramot alakítják át hővé. Az infra fűtőfilm vagy infrapanel infravörös hullámokat sugároz, és ha ezek a hullámok szilárd testtel találkoznak, hővé alakulnak és részben visszaverődnek. Így a hőt átviteli közeg nélkül adják át a helyiségben levő tárgyaknak, falaknak, amik ezután egyenletesen felmelegítik a helyiség levegőjét. Tehát nem a levegőt melegítik fel elsősorban, hanem a szilárd testeket, tárgyakat és ezek a felmelegedett tárgyak adják át közvetett módon a hőt a levegőnek. Így alakul ki a folyamatos, minden irányból érkező, kellemes hőérzet.

A természetben is találkozhatunk infravörös sugárzással. A napfény is tartalmaz – az emberi szem számára nem látható – infravörös sugarakat, amely tulajdonképpen a napsugárzás meleget adó tartománya. Mindannyian tapasztalhattuk már, hogy hűvösebb időben, ha kiállunk a napfényre, az kellemesen felmelegíti a testünket. Ez a Nap meleget adó, infravörös sugárzása. Az infravörös sugarak jótékony hatással vannak az emberi szervezetre.

Infrafűtés jellemzői:
 - A nagy hőtároló felületek, mint például a falak, a padlók, stb. felmelegedve lassan és egyenletesen adják át a hőt a helyiség levegőjének. Ez áll legközelebb az ember természetes hőigényéhez és kellemes közérzetéhez. 
 - Olyan fűtés, amelynél lehető legkevesebb a konvekciós – levegőáramlással járó hatás. Az állandó hideg-meleg levegő cirkuláció ugyanis a helyiségben sok port kever fel és azt lebegtetve meg is tartja. A levegő túlzottan fel is melegedhet és szárazzá válhat. 
 - Mind a helyiség levegője, mind annak határoló falai közel azonos hőmérsékletűre melegednek fel.
 - Jól szabályozható és lehetővé teszi, hogy a különböző rendeltetésű helyiségekben a megfelelő hőmérséklet legyen beállítható (pl.: a hálószobában hidegebb, mint a lakószobában vagy a fürdőszobában).
 - Nem okoz kellemetlen szagokat a lakótérben, csendes, komfortos és egyszerűen kezelhető.
 - Magas hatásfokkal (96-98%) üzemel, ezáltal rendkívül hatékonyan hasznosítja a működéséhez szükséges elektromos áramot.
 - Láthatatlan és hangtalan hőforrás, nincs szükség radiátorra, kéményre.
 - Használható padló-, mennyezet- és falfűtésként is.
 - Rendkívül gyors felfűtési idő, 35-40 perc alatt elérhető a kívánt hőfok.
 - Karbantartást, időszakos felülvizsgálatot, alkatrész utánpótlást nem igényel.
-  Napelemes rendszerrel kombinálva lenullázható a rezsiköltség.
 - Gyorsan telepíthető, alacsony kivitelezési költségek.

Infravörös sugárzás

Az infravörös sugárzás – a fényhez hasonlóan – egyfajta elektromágneses sugárzás 0,75 és 1000 mikron közötti hullámhosszal. A látható fénynél hosszabb hullámokban terjed és emellett intenzív hőt kelt. Az infravörös sugarakat hullámhosszuk alapján a következő csoportokra oszthatjuk fel: közeli, közép és távoli infravörös sugárzás. A napfény szemmel nem látható fénysugarainak egy részét is infravörös sugarak alkotják, a távoli infravörös sugarak a fénysugarak azon tartományához tartoznak, melyek hullámhossza 5 és 1000 mikron között található.

 
Az infravörös sugárzás sokrétű
hasznosítása figyelhető meg napjainkban.
Többek között alkalmazzák a kistávolságú
vezeték nélküli kommunikációban
(ld. TV távirányító), a haditechnikában,
sillagászatban, infravörös fényképezésben,
valamint az infravörös sugárzás egyik
tartományát az ún. távoli infravörös
sugárzást fűtésre használják.
Ez az a sugárzástartomány, amely az
emberi testbe 3-5 cm mélyen behatolva
megnöveli az ott lévő molekulák rezgését
(fölmelegíti az adott területet). Az emberi
szervezetre kifejtett összetett jótékony hatása
is e tulajdonságának köszönhető.  

Visszatérve a természeti példánkhoz, amikor viszont behúzódunk az árnyékba, vagy felhők takarják el a napot, azonnal dideregni kezdünk, hiszen a nap meleget adó (infravörös) sugarai már nem érik el a testünket és a hűvös levegő azonnal „lehűt” bennünket. Ez alapján felmerülhet a kérdés, hogy abban az esetben, ha az infrafűtésünk épp nem üzemel, akkor szintén fázni fogunk, mint például amikor egy felhő takarja el a napot?

A kérdésre a következő példán keresztül kaphatunk választ, szintén egy olyan fizikai jelenség megfigyelésével, amit szinte mindannyian megtapasztalhattunk már. Nyári napokon, amikor százágra süt a nap, kellemes meleget érzünk, hiszen az infravörös sugaraknak köszönhetően a nap felmelegíti a testünket. De nemcsak a testünket, hanem minden olyan szilárd tárgyat, ami az útjába kerül, így az épületeket, falakat, aszfalt utat, beton járdát stb.. Miután lemegy a nap, megszűnik az infrasugárzás, csökken a levegő hőmérséklete, elméletileg romlania kellene szinte azonnal a hőérzetünknek. De ekkor a napközben felmelegedett falak, betonjárdák elkezdik visszasugározni a hőt, – folyamatos, egyenletes meleget biztosítva – akár késő éjszakáig is kellemes hőérzetet kialakítva.

 
 
Az infrapaneles vagy infra fűtőfilmből kialakított fűtési rendszerek is hasonló módon működnek amikor üzemelnek, mesterségesen generált infravörös sugarakkal melegítik fel az adott helyiségben tartózkodó személyeket (ez elsősorban az infrapaneles megoldásra jellemző), illetve a szoba falait, padlóburkolatot, mennyezetet, a berendezési tárgyakat. Amikor a fűtés kikapcsol, akkor ezek a felmelegedett, viszonylag nagy felületek egyenletes meleget sugározva járulnak hozzá az optimális hőérzet kialakításához.


Hőeloszlás infrafűtés és a hagyományos fűtési rendszereknél.

Hagyományos fűtési rendszereknél megfigyelhető, hogy mivel elsősorban a levegőt melegítik fel, a meleg levegő felemelkedik és a helyére hideg levegő áramlik. Ennek következtében egyenetlen lesz a hőeloszlás, a padló szintjén viszonylag alacsony még a hőmérséklet, de a mennyezet magasságában már viszonylag magas, így nehezen alakítható ki gazdaságosan az optimális hőérzet. A hűvősebb padló vagy falfelület, illetve a folymatos levegőáramlás tovább ronthatja komfortérzetünket.Infrafűtés esetén – működési mechanizmusából következően – egyenletes hőeloszlás valósul meg. Elsősorban a szilárd testeket melegíti fel a levegő helyett és később ezek a testek adják át a hőt hősugárzás formájában – közvetitő kőzeg nélkül – az adott helyiség levegőjének. A minden irányból érkező meleg kellemes hőérzetet biztosít.